PROGRAMIN UYGULANMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Aile, bir toplumun temelini oluşturur ve toplumun maddi ve manevi birikimini kuşaktan kuşağa aktararak toplumun devamlılığını sağlar. İnsanın anlam dünyasını oluşturan, hayata bakış açısını şekillendiren, arkadaş, eş ve meslek seçiminde etkili olan aile; çocukların bilişsel, kişisel ve sosyal dünyasını şekillendiren bir etkiye sahiptir. Bu sebeple de aileler toplumların gelişmesi ve geleceğinde kilit roldedir. Toplum olma anlayışı ve sürecinde kilit role sahip olan aile kurumu, tarihin bilinen ilk dönemlerinden bu yana Türk milleti ve kültürünün temelini oluşturmuş ve çağlar boyunca Türk devletinin var olmasını sağlamıştır. Türk kültürünün karakteristik özelliklerinin, kimliğinin, manevi değerlerinin sonraki nesillere aktarılmasında Türk aile yapısı önemli rol oynamıştır. Aile kurumunda yaşanan değişimlerin, toplumun sosyopolitik, sosyokültürel ve sosyoekonomik yapısının değişmesinde rolü büyüktür. Bu değişim süreçlerinde, Türk milletinin sahip olduğu güçlü kültürel değerleri ve yüksek maneviyatı koruyabilmesi ve 3 gelecek kuşaklara aktarması için aile bireylerinin bilinçli ve eğitimli olması önemlidir. Okulda öğrenilen ve edinilen bilgi, beceri ve davranışların hem ailede hem de sosyal yaşamda devamlılığı, okul ortamında ve evde yapılanların tutarlı olmasına ve eş güdüm sağlanmasına bağlıdır. Bu nedenle çocukların eğitiminde önemli yapı taşlarından biri olan ailelerin eğitimi son derece önem kazanmıştır. Ailenin ve devamında toplumun sağlığının korunmasına katkı sağlamak; aile içi ilişkiler, ev yönetimi ve çocukların davranış yönetimlerine rehberlik edilmesi, ailede manevi değerlerin yükseltilmesi gibi hedeflerle Bakanlığımız tarafından Aile Okulu kurs programları geliştirilmektedir. Bu kapsamda geliştirilen Aile Okulu1 Kurs Programı ile çocukların ve gençlerin ruhen ve bedenen daha sağlıklı olabilmeleri için aile içi iletişim, sosyal ve duygusal gelişim, bilinçli ve güvenli teknoloji kullanımı, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite ve ahlaki gelişim konularında bilgi ve beceri kazandırmak amaçlanmaktadır. Kurs programının uygulanmasıyla ilgili açıklamalara aşağıda yer verilmiştir:
1- Kurs programı; akademisyenler, alan öğretmenleri ve alan uzmanları tarafından hazırlanmıştır.
2- Kurs programı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumları ile diğer kurumlarda açılan kurslarda ve eğitim öğretime elverişli ortamlarda uygulanır.
3- Kurs programının uygulanması sürecinde görev alan eğitimciler, bireylerin yeterliliklerinin değişmesi ve gelişmesine katkıda bulunacak bir rehber rolünde olmalıdırlar.
4- Kurs programının konuları seçilirken konuların temel bilgileri kapsayıcı, kursiyerin ilgisini çeken ve kursiyeri araştırmaya yöneltici nitelikte olmasına dikkat edilmelidir.
5- Kurs programının uygulanmasında ağırlıklı olarak bireysel öğrenmeyi destekleyici, katılımcıları aktif kılan yöntem ve teknikler seçilir. Eğitim sürecinde; anlatım, problem çözme, gösterip yaptırma, bireysel çalışma, küçük grup çalışması, soru cevap, örnek olay ve gösteri (demonstrasyon) yöntem ve teknikleri uygulanır. Seçilen tekniklerin bireysel ve kültürel farklılıklara sahip bireylere hitap edebilecek yeterlilikte olmasına dikkat edilmelidir.
6- Kurs programı süresince bireylerin öğrenmeye etkin katılımlarını desteklemek için ders içi aktivitelere ağırlık verilerek; merak uyandırma, planlama, araştırma, keşfetme, çözümleme, derinleştirme, paylaşma ve yaşantıya uygulama etkinliklerini gerçekleştirmeleri sağlanmalıdır. 4
7- Öğrenme-öğretme etkinliklerinde katılımcı düzeyine, eğitim ortamına, çevre etkenlerine ve içeriğe uygun olan öğrenme-öğretme yöntem, teknik ve stratejileri kullanılmalıdır. Kurs programında yer alan “Maarif Modeli Değerleri’’ şunlardır: adalet, aile bütünlüğü, çalışkanlık, dostluk, duyarlılık, dürüstlük, estetik, mahremiyet, merhamet, mütevazılık, özgürlük, sabır, sağlıklı yaşam, saygı, sevgi, sorumluluk, tasarruf, temizlik, vatanseverlik, yardımseverlik. Bu değerler, öğrenme ve öğretme sürecinde hem kendi başlarına hem de diğer değerlerle birlikte ele alınır.
8- Aile Okulu 1 ve Aile Okulu 2 Kurs Programları birbirinden bağımsızdır ve bir sıralaması yoktur. Veli isterse önce Aile Okulu 2 Kursu’na kayıt yaptırabilir. Bu kursu tamamladıktan sonra Aile Okulu 1 Kursu’na kayıt olabilir. Aynı zaman diliminde olmamak kaydıyla veli istediği kurs programına katılım sağlayabilir.
https://aileokulu.meb.gov.tr/